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DRAFT COMMENT LETTER

Comments should be sent
to nsfo@nsfo.ru by September 30, 2006
By e-mail: commentletters@iasb.org
September XX, 2006

IAS 23 Amendments
International Accounting Standard Board

30 Cannon Street 

London EC4M 6XH

United Kingdom

Re: ED of Proposed Amendments to IAS 32 Financial Instruments: Presentation and IAS 1 Presentation of Financial Statements - Financial Instruments Puttable at Fair Value and Obligations Arising on Liquidation
Dear Sir or Madam,

National Accounting Standards Board of Russia (NASB) appreciates the opportunity to submit comments on the Exposure Draft of proposed amendments to IAS 32 Financial Instruments: Presentation and IAS 1 Presentation of Financial Statements - Financial Instruments Puttable at Fair  Value and Obligations Arising on Liquidation (hereinafter, “ED” or “the Paper”).

The NASB agrees with the IASB and other constituents that current approach to account for financial instruments puttable at fair value of a pro rata share of the net assets of the entity and instruments with obligations for a prorate share of the net assets of the entity on its liquidation is not appropriate to achieve understandable presentation of the financial position of some entities. Moreover, the NASB members consider that this approach also should be used for financial instruments puttable at book value provided specified criteria are met.  Our detailed comments are presented below.
Question 1.  The Exposure Draft proposes that financial instruments puttable at fair value should be classified as equity, provided that specified criteria are met. Do you agree that it is appropriate to classify as equity financial instruments puttable at fair value? If so, do you agree that the specified criteria for equity classification are appropriate? If not, why? What changes do you propose, and why? If you disagree with equity classification of financial instruments puttable at fair value, why?
We agree with specified criteria for equity classification proposed by the ED except the criterion set out in subparagraph (a) of the definition of financial instrument puttable at fair value (“its issue price is the fair value of the instrument holder’s entitlement to a pro rata share of the net assets of the entity”). We believe that this requirement is not relevant and useful for the classification in question, because inclusion of such a criterion may lead to improper classification of similar by their economical substance financial instruments depending on the price at which they were originally issued. This fact appears to be a formal feature making such instruments more similar to ordinary shares by form rather than real qualitative criterion. Therefore our suggestion is to delete this criterion from the list.
We also suggest as it mentioned above to use the same approach for financial instruments puttable at book value.  This issue is extremely sensitive for Russian limited liability companies, which are widespread in Russia.  Russian Law on Limited Liability Companies has Article 26 “Withdrawal of a Participant in a Company from the Company” which contains the following provisions:

1. A participant in a company may at any time withdraw from the company with or without the consent of the other participants or of the company.

2. In the event that a participant in a company withdraws from the company his share shall pass to the company from the time when he submits a statement of his withdrawal from the company.  In this respect the company shall be obliged to pay the participant in the company who has submitted a statement of his withdrawal from the company the actual value of his share as determined on the basis of data in the company’s accounting reports for the year in which the statement of withdrawal from the company was submitted, or, with the consent of the participant in the company, to greant his assets in kind to the same value, or, in the event that his contribution to the company’s charter capital has not been fully paid in, the actual value of a portion of his share which is in proportion to the paid-in part of his contribution.

In accordance with Russian law, a company whose net assets are less than its charter capital must generally reduce its charter capital.  A company with negative net assets may in certain cases be subject to liquidation.  

Taking in account that the arguments discussed in the ED apply also to financial instruments puttable at book value, we would propose that the Board consider this issue.  It appears that the issue may be resolved referring to “obligations to deliver to another entity a pro rata share of the net assets of the entity” without mentioning “upon its liquidation”.  This would allow treating as equity a legal obligation of a company to redeem its shares at book value.  Furthermore, it would be useful to clarify that a pro rata share of the net assets may be determined based on national GAAP, as it is currently the case in Russia.
Question 2.  The Exposure Draft proposes that an instrument that imposes on the entity an obligation to deliver to another entity a pro rata share of the net assets of the entity upon its liquidation should be classified as equity, provided that specified criteria are met (eg ordinary shares issued by a limited life entity).Do you agree that it is appropriate to classify as equity these types of instruments? If so, do you agree that the specified criteria for equity classification are appropriate? If not, why? What changes do you propose, and why? If you disagree with equity classification for these types of instruments, why?
We agree with this proposal and also with the specified criteria. 
Question 3. The Exposure Draft proposes disclosures about financial instruments puttable at fair value classified as equity, including the fair values of these instruments, and the reclassification of financial instruments puttable at fair value and instruments that impose an obligation arising on liquidation between financial liabilities and equity.

(a)
Do you agree that it is appropriate to require additional information about financial instruments puttable at fair value classified as equity, including the fair values of these instruments? If so, do you agree that the fair value disclosures should be required at every reporting date? If not, why? What changes do you propose, and why?

(b)
Do you agree that it is appropriate to require disclosure of information about the reclassification of financial instruments puttable at fair value and instruments that impose an obligation arising on liquidation between financial liabilities and equity? If not, why? What changes do you propose, and why?

(a) We believe that in certain situation disclosure of fair values of such instruments may be impracticable.  Unless the instruments are actively traded, their valuation will be a complex and expensive exercise with respect to annual accounts and especially interim accounts.  This applies, in particular, to non-quoted financial instruments such as shares in limited liability companies. Therefore, we would propose amending paragraph 124D in the ED as following:

124D
For financial instruments puttable at fair value classified as equity, an entity shall disclose (to the extent not disclosed elsewhere):

(a)
summary quantitative data about the amount classified as equity;

(b)
its objectives, policies and processes for managing its obligation to repurchase or redeem the instruments when required to do so by the instrument holders, including any changes from the previous period; 

(c)
the fair value of that class of financial instruments in a way that permits it to be compared with its carrying amount, unless impracticable; and

(d)
if fair value was disclosed, information about how fair value was determined, consistently with the requirements of IFRS 7 Financial Instruments: Disclosures paragraph 27(a)–(c), to the extent applicable.

(b) We agree with this requirement.
Question 4. The proposed changes would be required to be applied retrospectively, from a date to be determined by the Board after exposure (with one exception permitted relating to compound instruments). Earlier application would be encouraged. Are the transition provisions appropriate? If not, what do you propose, and why?
This proposal appears reasonable.
We understand that the ED does not apply to puttable shares of minority shareholders in consolidated subsidiaries.  These shares may be puttable at either fair value or at a certain strike price.  As far as we know, the standards do not contain guidance as to how such puttable shares should be accounted for.  As the issue is currently open, we would appreciate if the Board could address it in the future.
Thank you for the opportunity to present our views.

Yours sincerely,
Mikhail Kiselev

Chairman

National Accounting Standards Board
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